Zdrowe drugie śniadanie lub posiłek do pracy? W poniższym artykule przedstawiam trzy moje ulubione przepisy na zdrowe przekąski.
Od niedawna staram się zdrowo odżywiać (pewnie jak większość kobiet 🙂 ), dlatego moje posiłki muszą być zbilansowane i zawierające odpowiednie składniki odżywcze. Zamiast kupować gotowe drożdżówki lub batoniki, przygotowuje zdrowe drugie śniadanie. Poniższe przepisy pokazują jak wygląda zdrowa przekąska, którą zjadam na drugie śniadanie, a czasami nawet zabieram ze sobą jako posiłek do pracy.
Sałatka z tofu i awokado
Sałatki to pierwsza rzecz, jaka mi przychodzi do głowy, gdy myślę o zdrowym odżywianiu. Moja ulubiona, którą uwielbiam zabierać ze sobą do pracy jest bardzo sycąca (czasami zastępuje mi obiad, gdy jestem cały dzień poza domem). Jej wykonanie nie zajmuje dużo czasu a z pewnością jest to bardzo zdrowa przekąska. Do jej przygotowania wystarczy trochę sałaty, kilka suszonych pomidorów, pół pokrojonego w kostkę awokado oraz ok 100g pokrojonego w kostkę tofu. Całość doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz łyżeczką oliwy z oliwek. Sałatka ta świetnie nadaje się także jako zdrowy posiłek do pracy.
Pizza też może być zdrowa!
A raczej jej ulepszona, zdrowsza wersja. Korzystam z tradycyjnego przepisu na ciasto, jednak zamiast zwykłej mąki, używam tej razowej (pizza jest wtedy lżejsza i bardziej chrupiąca). Na górę dodaję sos ze świeżych pomidorów, podduszonych na patelni z czosnkiem i bazylią, a następnie chudą wędlinę, szpinak, suszone pomidory oraz mniejszą niż zazwyczaj ilość sera, najlepiej bez laktozy. Taką pizzę piekę w temperaturze 200 stopni przez około 17-20 minut. Gwarantuje, że w takim wydaniu jest to zdrowe drugie śniadanie (o ile nie zjem całej blachy ☺).
Chlebek bananowy zamiast słodkiej bułki z cukierni
Drugie śniadanie od zawsze kojarzyło mi się z kanapką lub drożdżówką, dlatego chlebek bananowy, w moim odczuciu, łączący te dwa produkty, jest strzałem w dziesiątkę. Jest to mój ulubiony posiłek do pracy. Do jego przygotowania wystarczą: 3 lub 4 banany zgniecione widelcem na „papkę”, 1,5 szklanki mąki (ja używam pełnoziarnistej), pół szklanki ksylitolu – choć można zmniejszyć tę ilość, bo same banany dają już sporo słodyczy, około 4 łyżki oleju kokosowego, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia oraz łyżeczka sody oczyszczonej. Na początku rozgniecione banany mieszam z olejem kokosowym, dodając resztę składników. Jeżeli ciasto jest zbyt wilgotne i lejące, dodaję jeszcze trochę mąki, często dodaję też cynamon lub rodzynki. Tak przygotowane ciasto piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 25 min. Dobrze smakuje samo, jednak szczególnie polecam je z masłem orzechowym lub dżemem czy owocami – zdrowa przekąska gotowa.
Gwarantuję, że zdrowe drugie śniadanie w takiej wersji na pewno się wam spodoba. Powyższe przepisy nie wymagają wielu składników, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Jeżeli jesteście ciekawi, jak smakuje pizza jako zdrowa przekąska, koniecznie wypróbujcie mój przepis. Każdy z tych posiłków możecie zjeść zarówno w domu jak i spakować go do lunchboxa jako posiłek do pracy.
1 Komentarz
ten chlebek bananowy to rewelacja, tylko strasznie mi się rozwala jak wezme to do pudełka. nie wiem co może być nie tak, bo robię według przepisu 🙁